اکثر افراد فکر میکنند عکاسی دیجیتال بهترین راه عکسبرداری است، و تکنولوژی آن نیز همواره در حال بهتر شدن است. با یک دوربین دیجیتال میتوانید عکسی را که لحظهای قبل انداختهاید بلافاصله ببنید و در صورت لزوم آن را اصلاح کنید.
میتوانید آن را به کامپیوتر منتقل کرده و قسمتی از آن را جدا کنید، رنگ بندی آن را تغییر دهید، روشنایی آن را کم و زیاد کنید و دقیقاً به همان اندازهای که مایل هستید چاپ کنید و یا آن را ایمیل کرده یا در آرشیو خود نگهدارید .مزیت دوربینهای دیجیتال در انعطاف پذیری و کم دردسر بودن آنهاست و مسلماً به اتاق تاریک و مواد شیمیایی و ... نیازی نیست
امروزه بسیاری از دوربینهای دیجیتال میتوانند با بهترین دوربینهای 35 میلیمتری از نظر کیفیت تصویری و ریز نمایی (Resolution)رقابت کنند. اولین دوربینهای دیجیتالی رزولوشن بسیار کمی داشتند و از نظر اپتیکی نامناسب بودند. به دلیل اینکه لنز دوربینهای اولیه پلاستیکی و سنسورهای آنها از نوع CMOS، که ارزانتر هستند بود. این سنسورها در دوربینهای امروزی با CCD جایگزین شدهاند .
CMOS image sensor
با گذشت زمان، ریزنمایی بالاتر، در حد 640*480 پیکسل به بازار آمدند که برای ساختن تصاویر وب مناسب بوده ولی هنوز هم برای چاپ بسیار نامناسبند. بعد از آن دوربینهای مگاپیکسلی شدند. مگا به معنی میلیون است و منظور از آن دوربینهایی است که تصاویر آنها از بیش از یک میلیون پیکسل ایجاد شدهاند .
CCD image sensor
هف اصلی از ساخت دوربینهای دیجیتال :
هدف اصلی سازندگان دوربینهای دیجیتال این بوده است که رزولوشن یا دقت دوربینهای دیجیتال را به دوربینهای فیلمی برسانند. رزولوشن بالاتر به عکاس اجازه میدهد تا عکس را در اندازههای بزرگتری چاپ کند یا بتواند قسمتهایی از عکسهای خود را جدا کرده، بزرگ و چاپ کند، بدون اینکه کیفیت آن کاهش یابد .
دسته بندی دوربینهای دیجیتال :
به دو دسته تقسیم میشوند : دوربینهای تمام اتوماتیک و دوربینهای SLR. دوربینهای دیجیتال تمام اتوماتیک: ظاهری مانند 35 میلیمتری تمام اتوماتیک دارند، دوربینهای SLR حرفهای مانند نیکون D1 لنزهای قابل تعویض، فلاشهای قوی و کنترلهای دستی زیادی دارند .
مهمترین وجه تمایز دوربینهای دیجیتال :
1- قابل تعویض بودن لنزها
2- بدنه یا LCD قابل چرخش
3- امکان ضبط فیلم
4- کیفیت
5- میزان زوم اپتیکال
سیستم اپتیکال (Optical System ) :
قلب هر دوربینی ( چه دیجیتالی و چه فیلمی ) قسمت اپتیکی آن است. اکثر دوربینهای دیجیتال دو منظره یاب ( ویزور ) دارند، منظره یاب دیجیتال و اپتیکال .
منظره یاب اپتیکال یک لنز پلاستیکی یا شیشهای است که نمای سوژه را به صورت غیر الکترونیکی نشان میدهد و منظره یاب دیجیتال، یک LCD است که تصویری از آنچه CCDها دریافت میکنند را به شما نشان میدهد .
تفاوت منظره یاب دیجیتالی و اپتیکال :
بسیاری از دوربینهای دیجیتال، غیر SLR هستند و شما آنچه را که CCDها میبینند از طریق منظرهیاب اپتیکال نمیبینید. منظرهیاب اپتیکال آنها، از سیستم ارزان قیمتی پیروی میکند. در این سیستم یک لنز مجزا به موازات لنز اصلی دوربین و نزدیک آن وجود دارد، که برای کادربندی ساخته شده است .
وقتی از فاصلههای زیاد عکس میگیرید، نمایی که در لنز اصلی وجود دارد نسبت به چیزی که در لنز کوچک منظرهیاب میبینید تفاوات چندانی ندارد، ولی هر چه فاصله کمتر شود، تفاوت تصویر آن دو نیز بیشتر میشود در این مشکل که مشکل توازی یا پارالکس نام دارد، هر چه فاصله سوژه از دوربین بیشتر باشد، نسبت اختلاف بین دو عکس کمتر میشود، و این همان خطای دیده منظره یاب است .
Parallax Error
یکی دیگر از مشکلات منظرهیابهای اپتیکال موازی، این است که کادر آنها کوچکتر از نمایی است که عکسبرداری میشود. این مقدار Accuracy نامیده میشود که حدود 80% است البته این مشکل در SLRها وجـود ندارد. LCD یا منظــرهیاب دیجیتال بــرخلاف منظرهیاب اپتیکـــال، دقیقـــاً آنـــــچه را که عکسبرداری خواهد شد نشان میدهد و در نتیجه بیشتر قابل اتکاست. در عین حال، استفاده از LCD مصرف باتری شما را بسیار افزایش میدهد و میتوانید در مواقع لزوم با خاموش کردن آن و استفاده از منظرهیاب اپتیک، مدت بیشتری از باتری خود استفاده کنید. در ضمن، دیدن LCD ها در نور زیاد بسیار مشکل است. و این نیز میتواند دلیل دیگری باشد که گاهی از منظرهیاب اپتیک استفاده کنید .
باتریها :
اکثر دوربینهای دیجیتال از چهار باتری قلمی AA استفاده میکنند و برخی دیگر از دوربینها نیز باتریهای لیتیومی یا نیکلمتال قابل شارژ دارند، برخی از دوربینها همراه با آداپتور برقی فروخته میشوند و برخی نیز آداپتورهایی دارند که میتوان آنها را جداگانه خریداری کرد. از جمله استفادههای آداپتور در زمان انتقال دادن دادهها به کامپیوتر است.
حافظه :
در مقابل دوربینهای معمولی که از فیلم استفاده میکنند، دوربینهای دیجیتال از حافظه هایی مانند حافظههای کامپیوتر برای ذخیره عکسها استفاده میکنند. بعضی دوربینها، مانند ماویکای سونی، از فلاپی دیسک یا سیدی به عنوان حافظه استفاده میکند. البته از چنین سیستمهایی در دوربینهای جدید استفاده نمیشود، چون باعث حجیم و سنگینشدن دوربین میشوند و از آن مهمتر بسیار کند و غیر قابل اطمینان هستند .
Memory
کنترلهای دوربین :
دوربینها دو سیستم کنترلی مختلف دارند. یکی کلیدهایی که روی بدنه آنها قرار دارد و دیگری عملکردهایی که در منوهای آنهاست. برای تسلط بر کنترلهای دوربینتان باید راهنمای آن را بخوانید و لازم است بدانید که بدون تسلط بر آنها نمیتوانید عکسهای فوقالعادهای بیندازید .
امکانات فلاش دوربینهای دیجیتالی :
1- کاهش قرمزی چشم : در این حالت فلاش از طریق چند پیش فلاش باعث میشود که مردمک چشم کوچک شود و در عکس قرمز بیفتد .
2- فلاش تکمیل کننده : این نوع فلاش در مواقعی استفاده میشود که نور کافی وجود دارد و معمولاً نیازی به فلاش نیست و تنها برای از بین بردن سایهها لازم است .
3- فلاش Rear Curtain : در این حالت فلاش در پایان زمان نوردهی روشن میشود و این حالت زمانی کاربرد دارد که در شب عکاسی میکنید و مایل نیستید که مسیرهای نور ایجاد شده توسط سوژههای متحرک جلوتر از آنها قرار گیرند .
مکانیزم انتقال عکسها و لوازمی که نیاز دارید :
1- دوربین
2- کامپیوتر مناسب
3- باتری
4- کارت حافظه
5- نرمافزار ویرایش عکس
6- پرینتر
برخی از دوربینها خروجی تلویزیون دارند و میتوانند عکسها و فیلم ها را از طریق تلویزیون، به صورت تکی یا نمایش پشت سر هم، نمایش دهند. اگر بخواهید میتوانید آنها را برروی نوارهای ویدیویی نیز ضبط کنید و هیچگاه از کامپیوتر استفاده نکنید .
برای اتصال به کامپیوتر، پورت USB یا IEEE1394 را توصیه میکنند. این پورتها کارکرد بهتری دارند. در این حالت دوربین شما تصاویر را به کامپیوتر انتقال میدهد. سرعت انتقال عکسها به کامپیوتر در این روشها به دوربین شما نیز بستگی دارد و تمام دوربینها سرعتی برابر ندارند. دوربینهای جدید بسیار سریع شدهاند و از این نظر با دستگاههای کارت خوان رقابت میکنند .
منبع: راهنمای خرید و کار با دوربینهای عکاسی دیجیتال (انتشارات سیمین دخت)
کلمات کلیدی: